Lokalizacja

Sycylia, Mt. Etna
Nasadzenia nerello mascalese są na wysokosci od 500 do 1100 m n.p.m. Strome tarasy na wysoosci 1000 m n.p.m. zajmowane są przez Chardonnay, Petit Verdot i Cesanese de Affile, które prowadzone są za pomocą podwójnego sznura Guyota.

Powierzchnia nasadzeń wynosi ok. 26 ha, pomiędzy 500 a 1100 metrów nad poziomem morza, a roczna produkcja wynosi około 70 tysięcy butelek.

Passopisciaro została założona w 2000 roku przez pochodzacego z Toskanii Andrea Franchetti. Winnica znajduje się na północnej stronie Etny.

Wulkaniczna gleba bogata w minerały, żyzna i dobrze odwodniona. Najwyższe parcele pokrywa żwir, w niższych partiach na podłożu zalega warstwa pyłu powulkanicznego. 
Gęstość sadzenia wynosi 12300 krzewów na hektar, dla nerello mascalese jest to 8000 sadzonek na hektar.
Późny zbiór, częste przycinanie i przerzedzanie lisci skutkują niską wydajnoscią i duża koncentracją w owocach. Mezoklimat winnicy powoduje znaczne różnice temperatur między dniem i nocą. Od 2008 roku winifikacja odbywa się oddzielnie z gron z poszczególnych parcel. Wiek winorosli miedzy 60 a 120 lat (częsć sprzed plagi filoksery).


159.00
  • Ten produkt jest chwilowo niedostępny
639.00
  • Ten produkt jest chwilowo niedostępny


wróć do producentów