Lokalizacja

Winnice San Patrignano położone są na wzgórzach Coriano (okręg Rimini), kilka kilometrów od wybrzeża Morza Adriatyckiego. Przeciętna wysokość nad poziomem morza wynosi 200 m. Przeważają gleby gliniasto – wapienne. Cięcie krzewów systemem Guyota (sangiovese) oraz cordone speronato (pozostałe odmiany). Powierzchnia winnic - ponad 100 hektarów. Wiek winorośli – od kilku do ok. 30 lat.

Nagrody i wyróżnienia

Gambero Rosso 
Avi 1999, 2000, 2001, 2005, 2006 – 3 Bicchieri 
Montepirolo 1999, 2001, 2004, 2006 -3 Bicchieri 
Noi 2004 – 3 Bicchieri

Duemilavini 
Avi 1997, 1999, 2000, 2001, 2003 – 2006 – 5 Grappoli 
Montepirolo 2000, 2006 – 5 Grappoli 
Noi 2001 – 5 Grappoli

Robert Parker 
Avi 2006, 92/100 
Montepirolo 2006, 92/100 
Noi 2007, 91/100

 

Tym, co wyróżnia posiadłość San Patrignano spośród wielu innych producentów wina jest fakt, że nie jest to zwykłe komercyjne przedsięwzięcie, lecz farma założona przy ośrodku leczenia uzależnień. Znaczącą częścią posiadłości jest winnica uprawiana przez pacjentów ośrodka.

Od powstania w końcu lat 70-tych ubiegłego wieku wytwórnia nastawiona jest na bezkompromisową jakość, co pozwoliło jej szybko znaleźć się wśród najlepszych producentów w Emilii – Romanii. Dzięki nowoczesnym technikom uprawy, umiejętnej selekcji klonów oraz inwestycjom w sprzęt do uprawy winorośli i technologię winiarską, posiadłość pozostaje w tym gronie do dzisiaj. Od początku przy zakładaniu winnic i produkcji wina doradza znany włoski enolog Ricardo Cotarella.

Wina San Patrignano regularnie otrzymują najwyższe oceny fachowej prasy winiarskiej, w tym wielokrotnie wyróżnienie „Tre Bicchieri” wpływowego przewodnika „Gambero Rosso”.


59.00
  • Ten produkt jest chwilowo niedostępny
59.00
  • Ten produkt jest chwilowo niedostępny
119.00
  • Ten produkt jest chwilowo niedostępny
75.00
  • Ten produkt jest chwilowo niedostępny
119.00
  • Ten produkt jest chwilowo niedostępny
79.00
  • Ten produkt jest chwilowo niedostępny


wróć do producentów