Lokalizacja

Wina z Bruno Giacosa e Spumanti produkowane są z winogron z własnych winnic oraz skupywane od najbardziej zaufanych winoogrodników. Winiarnia mieści się w Neive.
Do produkcji Barbaresco służą grona z parcel 'Asili' i 'Rabaja', natomiast dla Barolo z La Morra
Azienda Agricola Falletto zlokalizowana jest w Serralunga.

Nagrody i wyróżnienia

Barolo Le Rocche del Falletto 2000

- James Suckling 100/100

- Wine Spectator 100/100

- Falstaff Magazine 97/100

- Robert Parker 96/100

- Vinous Antonio Galloni 95/100

Barolo Le Rocche del Falletto 2004

- Vinous Antonio Galloni 100/100

- Robert Parker 99/100

- James Suckling 97/100

Barolo Le Rocche del Falletto 2007

- James Suckling 100/100

- Robert Parker 98/100

- Vinous Antonio Galloni 98/100

- Wine Spectator 97/100

Barolo Le Rocche del Falletto 2009

- James Suckling 95/100

- Wine Spectator 95/100

Barbaresco Santo Stefano 2011

- James Suckling 94/100

- Jancis Robinson 17,5/20

* Doktorat Honoris Causa Uniwersytetu Gastronimii z Bra dla Bruno Giacosa

Bruno Giacosa znany jest z wyszukiwania najlepszych parcel w Langhe. Jego główną winnicą jest Azienda Agricola Falletto o powierzchni 24 ha 

Żadna dyskusja o Barolo i Barbaresco nie jest kompletna i prawdziwa bez wspomnienia o Bruno Giacosa – wielkiej ikonie włoskiego winiarstwa.

Giacosa to artysta, którym inspirowali się pokolenia winiarzy. Pionier we wprowadzeniu butelkowania win z jednej parceli w Barolo czy Barbaresco. Człowiek, który nigdy nie bał się wstrzymać winobrania do czasu aż winogrona były odpowiednio dobre.

W odróżnieniu od Angelo Gaji, Giacosa reprezentuje filozofię tradycyjnego podejścia do pracy w winnicy oraz w dojrzewaniu win. Filozofia ta opiera się na używaniu 100% Nebbiolo pochodzących z pojedynczej parceli z wyraźnym wpływem terroir. Giacosa to silne przekonanie, że tylko najlepsze roczniki mogą być poddane butelkowaniu oraz stanowczy sprzeciw używaniu barrique. Bruno uchodzi za prawdziwego eksperta w wyborze najlepszych siedlisk w całym Langhe. Produkcja win nadal mocno opiera się na skupie winogron dla Casa Vinicola Bruno Giacosa od najbardziej zaufanych winoogrodników. Oddzielny dział stanowi upragnione siedlisko Giacosy – Falletto, gdzie wina produkowane są wyłącznie z własnych winogron w najlepszych siedliskach.


wróć do producentów