Lokalizacja

Siedziba firmy mieści się w Chavanay, winnice rozmieszczone są w różnych apelacjach, między innymi w Cote Rotie, Saint Joseph, Condrieu, Cornas, Crozes – Hermitage i Saint Peray. W winnicach położonych w Cote Rotie występują gleby wytworzone z gnejsów i łupków, w Condrieu i Saint-Joseph dominują gleby na podłożu granitowym oraz aluwialne, w pozostałych apelacjach gleby gliniaste wytworzone z osadów czwartorzędowych.

Powierzchnia winnic, wiek winorośli:

59 hektarów, w tym między innymi 10 ha w apelacji Condrieu, 21 hektarów w Saint Joseph, 7 hektarów w Cote-rotie.


Nagrody i wyróżnienia

Condrieu Les Chaillets: Robert Parker – 92/100 za rocznik 2012;

Condrieu Vertige: Robert Parker – 92/100 za rocznik 2012, Tim Atkin – 95/100 za rocznik 2014;

Cornas Village: Robert Parker – 90-92/100 za rocznik 2012;

Cornas Vires: Robert Parker – 90-92/100 za rocznik 2012, Antonio Galloni - 92-94/100 za rocznik 2014;

Cote Rotie Coteau de Bassenon: Robert Parker – 89-92/100 za rocznik 2012, Antonio Galloni - 92-94/100 za rocznik 2014;

Cote Rotie Terres Sombres: Robert Parker – 92-94/100 za rocznik 2012, Tim Atkin – 90/100 za rocznik 2014;

Crozes Hermitage Laya  Robert Parker – 89-91/100 za rocznik 2012,  Antonio Galloni - 90-92/100 za rocznik 2014;

Domaine Yves Cuilleron to rodzinna posiadłość winiarska założona w roku 1920. Od roku 1987 kieruje nią Yves Cuilleron, winiarz w trzecim pokoleniu, wnuk założyciela firmy. Yves, wykształcony enolog, nie chce naśladować innych, lecz realizuje autorskie projekty osobiście kierując wszystkimi pracami w winnicy i w piwnicy, od przycinania i pielęgnacji krzewów, poprzez zbiory aż do butelkowania win. Priorytetem jest otrzymanie owoców o jak najlepszej jakości, co Yves realizuje poprzez zrównoważoną uprawę, staranną i przyjazną środowisku. W winnicach nie stosuje się mechanicznej uprawy ani nie używa pestycydów, nawożenie odbywa się wyłącznie z wykorzystaniem nawozów organicznych. Wina wytwarzane są w sposób nieinterwencyjny, z fermentacją na naturalnych drożdżach, bez stosowania enzymów czy dokwaszania. Yves ogranicza zabiegi enologiczne do niezbędnego minimum, widząc siebie nie w roli twórcy, lecz raczej uważnego obserwatora, umożliwiającego swoim winom rozwinięcie cech właściwych dla odmiany, terroir i rocznika.



wróć do producentów